Žestok udar na SPS, izbacuju ih sa svih funkcija u ključnim gradovima, evo šta se događa.-Atlas034.

Socijalisti na lokalu trenutno preživljavaju za njih najgori mogući scenario, naprednjaci ih „čiste“ iz javnih preduzeća i iz opština. U petak su izgubili rukovodstvo na šest mesta u Lebanu, nedavno su uskraćeni za funkciju u Leskovcu, ostali su bez pet škola u Surdulici, a u Nišu su bukvalno svedeni na političku marginu. Iz dana u dan SPS-u se broj funkcija u javnim firmama, kulturnim ustanovama i opštinskim vlastima rapidno smanjuje, pa su sve prilike da SNS na ovaj način šalje poruku Ivici Dačiću, šta ga čeka u novoj vladi.

U Lebanu su socijalisti doživeli pravo “političko krvoproliće”. Odbornici većine u Skupštini opštine Lebane, koju čini 13 odbornika SNS i po dva prebegla odbornika iz dve grupe građana, smenili su šest direktora preduzeća i kulturnih ustanova koji su bili kadar SPS, te na njihova mesta imenovali kadrove SNS i Grupe građana „Goran Janjić“.

Osveta za nož u leđa

Socijalisti su kao katapultom izbačeni sa čela vodovoda, biblioteke, veterinarske stanice, JP „Imovina“, Sportsko rekreativnog centra, Centra za socijalni rad…

Do čistke kadrova SPS-a došlo je navodno jer se između SNS i SPS vodila oštra predizborna borba za glasače u Lebanu, a upućeni u političku situaciju ispričali su agenciji Beta da su socijalisti prethodno bezuspešno pokušali da naprave većinu sa dve grupe građana.

Izbacivanje SPS iz vlasti je osveta SNS zbog zabijanja noža u leđa – rekao je jedan od odbornika naprednjaka posle sednice.
Težak udarac za socijaliste na jugu, ovim se ne završava. Pre nekoliko dana i u Leskovcu su uskraćeni za mesto direktoras JP „Pijaca“, koje je otišlo SNS. Nedavno je pet direktora škola u Surdulici ekspresno smenjeno i na njihova mesta došao je kadar SNS.

U Nišu su socijalisti godinama unazad imali najmanje desetak funkcija, međutim u najnovijoj podeli karata, koalicioni partner im je dao samo tri mesta u opštini.

Ostali su i bez direktorske funkcije u firmi „Gorica“, nemaju više mesto prvog čoveka Narodnog univerziteta, direktora Istorijskog arhiva, a SPS-u je oduzeto mesto sekretara za IKT. Već im je najvaljeno i da će ostati bez direktorskog mesta u niškom Kulturnom centru, čim aktuelnom direktoru istekne mandat.

Bez nekih funkcija ostali su i u opštinama Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni krst i Niška banja.

Poniženi i u Beogradu

Ponižavanje SPS na lokalu prenelo se i na Beograd, pa su na gotovo svim opštinama socijalistima drastično srezane funkcije. Dato im je uglavnom po jedno mesto u veću, maksimum mesto zamenika sekretara pride. U opštini Vračar su, recimo, u prošlom sazivu imali četiri pozicije: zamenika predsednika opštine, pomoćnika predsednika opštine, jednog člana veća i zamenika sekretara Skupštine. Sad su dobili jedno mesto u veću i funkciju zamenika sekretara Skupštine. Slična situacija je i na opštini Stari grad, Čukarici, Voždovcu…

Koordinator SPS za jug Srbije Novica Tončev i dalje ne želi javno da iznosi svoje mišljenje o ponižavanju socijalista širom Srbije.

Rekao sam vam i prošli put, o tome prvo moram da pričam na glavnom odboru i na predsedništvu stranke, pa tek onda u medijima – rekao je Tončev.
Stojanović: Za SPS samo milostinja

Analizirajući dešavanja na lokalu i više nego agresivnu politiku naprednjaka prema socijalistima, politički analitičar Boban Stojanović kaže da mu sve ovo izgleda kao logična posledica.

Socijalisti na većini mesta nisu ni neophodni za vlast, tako da i ta poneka funkcija im dođe kao milostinja. To i jeste milostinja, svuda gde im nisu potrebni u vlasti – kaže Stojanović.
Jasno je, kaže, da to jeste znak i za republiku.

Ako budu deo vlasti, mogu da očekuju neke mrvice, ali sve je to u skladu sa rezultatima i trenutnim položajem SPS. I samo mesto u vladi će biti čisto poklanjanje, SPS nema mogućnost da bilo šta zahteva – zaključuje Stojanović.

 

 

 

 

Izvor: Nacionalist.rs

Slika: PjerMedia

Pročitajte i:

Leave a Comment