Turska se ne boji sankcija EU, odlučniji smo nego što mislite napominju oni.-Atlas034.

Evropska unija treba da nametne sankcije Turskoj tokom predstojećeg samita 24. i 25. septembra zbog njenih kontroverznih poteza u istočnom Mediteranu zbog istraživanja nafte i gasa, što utiče na opasan porast tenzija ne samo između dve zemlje i Grčke. i Kipra s druge strane, ali i zbog činjenice da su poslednje dve članice EU, a sve tri su i članice NATO-a.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavushoglu takođe je danas prokomentarisao mogućnost antiturskih sankcija, samo dan nakon što je turski istraživački brod Oruc Reis (o kome smo juče pisali) napustio spornu zonu u Egejskom moru i usidrio se u turskoj luci Anadolija.

Čavušoglu je rekao da Turska ne očekuje sankcije EU. Potvrdio je spremnost Ankare za otvoren dijalog sa Grčkom, bez ikakvih preduslova, ali i rekao da će se pomenuti istraživački brod uskoro vratiti svom radu. Smatra beznačajnom mogućnost da EU usvoji ozbiljne antiturske sankcije, ali ne isključuje u potpunosti takvu mogućnost. „Hoćemo li se odreći svoje odlučnosti? Ne, naša odlučnost je samo porasla “, rekao je Čavušoglu.

Međutim, uprkos ovim rečima prvog turskog diplomate, sama najava uvođenja evropskih sankcija imala je negativan uticaj na tursku liru, koja je danas pala na rekordni nivo u odnosu na američki dolar.

Nastavljamo da ugrožavamo razvoj situacije oko ove složene situacije koja nosi dozu visokog geopolitičkog i bezbednosnog rizika, naravno, ne samo za Tursku.

 

 

 

 

 

Izvor: Geopolitika

Slika: Logično

Pročitajte i:

Leave a Comment