Upoznaj te malog princa Stefana Karađorđevića.-Atlas034

Upoznajte malenog princa Stefana Karađorđevića koji je oduševio sve na naslovnoj strani magazina.

Naime, u pitanju je maleni princ Stefan Karađorđević koji krasi naslovnu stranu Hello magazina u društvu svojih roditelja princeze Danice i princa Filipa Karađorđevića.

Tako se još jednom pokrenulo pitanje o značaju i važnosti postojanja kraljevske porodice u jednoj zemlji. Pored velikog istorijskog značaja, ali i značaja za kulturu i tradiciju jednog naroda, postojanje kraljevske porodice u Srbiji je i odličan vid diplomatskih odnosa sa mnogim zemaljama sveta.

A maleni princ Stefan već ima ozbiljan potencijal da postane velika zvezda čemu svedoče i komentari na Tviteru.

Image

Ko je princ Filip Karađorđević, Stefanov tata?

Princ Filip Karađorđević, sin prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, sasvim odlično priča svoj maternji jezik iako mu je majka kraljevska i carska princeza Marija da Glorija od Orleana i Braganse iz Brazila sa izuzetno dubokim i razgranatim porodičnim vezama u romanskim kraljevskim kućama.

U redu je za nasledstvo brazilskog carskog trona, trinaesta u grani Petropolis. Porodične veze su toliko brojne da ćemo se ograničiti samo na carske i kraljevske glave. Njena majka, Marija de la Esperansa je rođenjem od kraljevske kuće Burbona od Dve Sicilije koja je bočna strana španske kraljevske kuće i koja je vladala Kraljevstvom Dve Sicilije na jugu današnje Italije. Ta grana vodi poreklo od francuske kraljevske dinastije Kapet, što znači da su princu Filipu preci bili francuski kraljevi.

Baba princa Filipa je bila ujna današnjeg kralja Španije, Huana Karlosa I, koji je sin njene rođene sestre princeze Marije Mersedes od Burbona od Dve Sicilije. Direktni predak majke princa Filipa je bio kralj Portugala Žoao VI, kao i njegov sin Pedro I, prvi car Brazila.

Princ Filip je, kako piše Ozon Press, posebno ponosan na ulogu sina Pedra I, Pedra II koji je bio drugi car Brazila. Sa dubokim osećajem dužnosti, usamljen na vlasti, podigao je Brazil na nivo predstavničke parlamentarne monarhije, vodio nekoliko pobedonosnih ratova i uprkos širem protivljenju ukinuo ropstvo u zajedničkom sporazumu sa Velikom Britanijom i sprečio kasniju dalju nelegalnu trgovinu ljudima. Sve vreme je bio velki mecena kulture.

 

Od majčinih muških predaka, princ Filip je direktan potomak Luja Filipa I, kralja Francuza od 1830. do 1848. koji je kao deo kuće Burbona, francuske vladarske dinastije, imao izuzetno buran život zbog Francuske revolucije i koji je uspeo da vrati kraljevinu liberalnih i demokratskih ideja koju su podržavali tzv. orleanisti. Ona sama je deo jednog interesantnog neprekinutog lanca koji traje tri veka od osam burbonskih princeza koje su se sve udale u razne dinastije.

Sa očeve i sa majčine strane princ Filip ima bukvalno stotine prinčeva i vojvoda za pretke i rođake i otud je rado viđen gost na mnogobrojnim kraljevskim proslavama.

 

 

 

 

Izvor: Telegraf.rs

Slika: Republika.

Pročitajte i:

Leave a Comment