Nemačka vojska potpuno drogirana pobedila Francuze u drugom svetskom ratu.-Atlas034.

Francuski mozak nije imao isto euforično raspoloženje, pa su Nemci za manje od stotinu sati zauzeli više teritorije nego u četiri godine Prvog svetskog rata, a komandant tenka Hajnc Guderijan se u svom oklopnom vozilu poput automobilskog asa preselio iz limuzine, ne obazirući se ni na kakva vojna pravila.

Istoričari su se godinama pitali kako je nemački Vermaht u izričitom roku u maju 1940. pobedio francusku vojsku koja je u to vreme slovila za najjaču oružanu silu na svetu sa mnogo više vojnika, tenkova, topova i aviona od agresorske Nemačke. Iznesene su mnoge teorije, pa se govorilo o nesposobnosti francuskih generala koji su svojom taktikom ostali na nivou Prvog svetskog rata i koji se nisu prilagodili savremenom motorizovanom ratovanju, pominjući obeshrabrenost francuskih vojnika traumatizovanih stravičnim iskustvima njihovih očeva, Hitlerovim blefom i prodorom tenkova. kroz neprohodne Ardene, gde ih niko nije očekivao, i niko se do pre nekoliko godina nije pitao šta je motivisalo nemačke vojnike i odakle crpe gotovo nadljudsku snagu. Odgovor leži u Pervitinu, potpuno legalnom stimulansu koji je prodat u milionima komada u svim nemačkim apotekama, a zapravo je reč o metamfetaminu, danas poznatijem kao kristal-met. Posle poraza u Prvom svetskom ratu, u Nemačkoj je zavladala teška depresija, a Berlin je postao svetska prestonica svih vrsta poroka. Prostitutke su bile dostupne na svakom koraku, a sve polne aberacije prihvaćene su kao nešto sasvim normalno, a sve zajedno bilo je ukrašeno ogromnim količinama kokaina, heroina, morfijuma i opijuma.

Slika: Geopolitika.news Nemački vojnici kriziraju za drogom.

Borba protiv zavisnika od droge

Kada su nacisti došli na vlast, pokrenuta je žestoka borba protiv svih vrsta zavisnosti od droga, uz tvrdnje da su Jevreji drogom želeli da unište duh i telo nemačkog naroda. Ovisnici o heroinu i kokainu često su završavali u koncentracionim logorima, dok je u društvu propagiran novi duh brzine, snage, zdravlja i čelične volje. Kako je 3. rajh počeo sa do tada neviđenom dinamikom razvoja u kojoj su autoputevi mahnito građeni, nikle su fabrike oružja i reorganizovale se oružane snage, ljudi nisu mogli fizički da prate tempo koji je odredila nacistička država i bili su im potrebni neki podsticaji. Ministarstvo zdravlja izdalo je niz uredbi u kojima se od farmaceutskih kompanija traži da pijuckaju neku vrstu vitaminskog koktela koji bi povećao efikasnost radnika i izdržljivost vojnika. Drugim rečima, od farmaceuta se tražilo da naprave neku vrstu „narodne droge“ koja bi podstakla nacionalsocijalistički duh. Ovim izazovima se najbolje pozabavio dr. Fritz Hauschild iz farmaceutske kompanije Temmler. Sintetizovao je metamfetamin i registrovao ga u patentnom zavodu pod imenom Pervitin. Na način pravih dilera droge, Temmlerovi marketinški stručnjaci poslali su besplatno pakovanje Pervitina svim lekarima i farmaceutima u Nemačkoj, sa motivacionim pismom u kojem se navodi da je reč o univerzalnom leku koji će vratiti izgubljenu životnu radost, povećati fizičke i mentalne sposobnosti radnika, pa čak i i lečiti žensku frigidnost. Da se ​​ne bi sumnjalo da se zapravo radi o drogi, u pismu se takođe navodi da droga poništava apstinencijske krize od alkohola, heroina i kokaina i da je zapravo vrsta antileka koja treba da zameni sve otrove. Posle samo nekoliko nedelja, Temmlerove biljke nisu mogle da proizvedu količinu tableta za kojima je odjednom poželela cela nacija. Pervitin je postao senzacija i proširio se na sve društvene slojeve. Studenti su se lakše nosili sa teškim ispitima, medicinske sestre i telefonski operateri da bi izdržali tešku noćnu smenu, glumci koji su prebijali tremu i radnici na pokretnim trakama brojnih fabrika oružja da razbiju monotoniju rada i povećaju efikasnost. Ubrzo je ceo Rajh zaigrao u ritmu Pervitina.

Slika: Nemački lekar Hausild sintetisao metafentamin-Geopolitika.news

 

Udar groma

Tenkovi nisu mogli da se probiju na front kroz gomilu kamiona, konjskih zaprega i gusenica, a da su saveznički izviđački avioni videli tu kolonu, napad na Francusku mogao je biti uništen u povoju. Ali nije se očekivao napad u tom nepristupačnom ušicu igle, zbog kojeg je ogromno parkiralište ostalo neprimećeno. Vojnici su bezuspešno pokušavali da očiste kolonu, a onda je stiglo naređenje. Desetine hiljada vojnika izvukle su Pervitina iz kapa, stavile ga na jezik, progutale i otpile gutljaj vode. Dvadeset minuta kasnije akcija je započela i nervne ćelije u mozgu su počele da oslobađaju neurotransmitere. Dopamin i adrenalin u kuku pojačali su posmatranja i doveli telo u apsolutno stanje pripravnosti. Noć je bila svetlija nego ikad i džinovska gusenica Vermahta počela je da se probija do Francuske. Letargija i frustracija prvih sati povukli su se pred drugim neobičnim osećanjima. Izbila je hemijska oluja, prožeta euforičnim duhovnim rafalima, podižući nivo aktivnosti do krajnjih granica. Saobraćaj je bio očišćen, a tenkovi su se brzinom munje kretali prema Sedanu i za tri dana su svi zacrtani ciljevi bili zauzeti, ali morali smo dalje. Francuzi su šokirano gledali kako Nemci divlje napreduju, bez ikakve pauze, i nisu mogli da prate svoj tempo, pa su mnogi verovali u nacističku propagandu o nadljudima. U francuskim umovima nije zavladalo isto euforično raspoloženje, pa su Nemci za manje od sto sati zauzeli više teritorije nego u četiri godine Prvog svetskog rata. iz limuzine Guderian u svom oklopnom vozilu kretao se kao automobilski as. Osiguranje položaja i izgradnja mosta, kako piše u vojnim udžbenicima, više nisu bili važni.

 

 

 

Izvor: Geopoltika.news

Slika: Geopolitika.news

Pročitajte i:

Leave a Comment