Turska počela užurbano da gomila tenkove na granici sa Grčkom.-Atlas034.

Podsećamo vas: danas smo izveštavali o navodnom prebacivanju turskih tenkova na granicu sa Grčkom (pogledajte vezu ispod). Sama vest je kontroverzna jer je različite turske medijske agencije različito izveštavaju – jednu kao istinu, a drugu kao laž. Zanimljivo je i da do trenutka naše objave tursko Ministarstvo odbrane nije to komentarisalo – tj. Nije ni potvrdilo ni demantovalo. Zbog toga smo u našem komentaru (na istom linku) ostavili mogućnost da je reč o njegovom plasiranju u propagandne svrhe, u kontekstu izuzetno zategnutih grčko-turskih odnosa. Izgleda da vlada u Atini to tako vidi. Naravno, sve će biti jasnije kada (i ako) stigne zvanična izjava Turske o vestima.

Turska vojska prebacuje tenkovske trupe na granicu sa Grčkom. Prema turskoj agenciji IHA, dva konvoja labudova sa 40 tenkova krenula su iz zone Reihanl, u turskom regionu Hatai na granici sa Sirijom, prema regionu Edrine – na granici sa Turskom, gde će tenkovi biti prebačeni vozom.

Međutim, agencija Anadolu je, pozivajući se na svoje izvore, rekla da planirano raspoređivanje jedinica Druge armije turske vojske i da vest o prebacivanju vojne opreme na granicu sa Grčkom nije tačna.

Tursko Ministarstvo odbrane još nije komentarisalo izjave.

Sve se to odvija u vreme izuzetno zategnutih grčko-turskih odnosa, ali i odnosa EU i Turske, s obzirom na to da je Brisel u njihovom sporu zauzeo čvrst grčki i proparlamentarni stav, što se očekuje s obzirom da su to države članice EU. . Međutim, problem, koji se u velikoj meri zasniva na teritorijalnim sporovima u istočnom Mediteranu, dodatno se komplikuje izuzetno lošim odnosima Francuske i Turske (pre svega Libije) i snažnim poravnanjem Pariza sa Atinom, sa kojom sprovodi zajedničke vojne vežbe. u spornim vodama oko Krita i Kipra – sa jasnom porukom Ankari. Takođe, ceo problem komplikuje činjenica da je Turska, kao i dve pomenute članice EU, važna članica NATO-a. I kakav je to savez, kada njegove članice, umesto da sarađuju i veruju, počnu da se gledaju

 

 

 

 

Izvor: Geopolitika.news

Slika: Geopolitika.news

Pročitajte i:

Leave a Comment