Amerikanci pokrenuli program izgradnje novih raketnih sistema koji ce biti odgovor Rusiji na njihove nove raketne sisteme.-Atlas034.

Sjedinjene Države razviće „fantomsku raketu“ za obmanu ruskih sistema protivvazdušne odbrane.

Ugovor o njegovom razvoju, komanda vazduhoplovnih sistema američke mornarice zaključiće sa Raitheonom. Zahvaljujući ovome, Amerikanci će stvoriti lažnu metu neprijateljske protivvazdušne odbrane.

Raketa će se zvati Miniature Air Lansched Decoi – Navi (MALD-N). Uslovi i količina sporazuma još nisu zvanično objavljeni, ali poznato je da strane mogu potpisati ugovore o puštanju prvih 250 sistema MALD-N već u 2021. i 2022. godine.

Nova raketa za napad po ugledu na ruski Iskander
Saznaje se da je danas Lockheed Martin završio drugi test taktičke hiperzvučne rakete PrSM, uspešno pogodivši cilj na udaljenosti od 180 kilometara.

Projektil koji obećava može se ubrzati do pet nadzvučnih brzina.

Raketa Lockheed Martin je odgovor na ruske sisteme Iskander koji mogu pogoditi ciljeve na srednjim daljinama i u upotrebi su od 2006. godine.

„Programeri su rekli da je pogodak bio tačan, ali nisu otkrili određene podatke. Raketa je lansirana pomoću HIMARS raketnog sistema sa višestrukim lansiranjem.

Prema publikaciji, prva ispitivanja leta PrSM održana su početkom decembra 2019. Tada je raketa uništila cilj na udaljenosti od 240 kilometara. Deklarisani maksimalni domet uništavanja je 499 kilometara.

 

 

Slika:Vesti online

Webtribune.rs

Pročitajte i:

Leave a Comment