Vučić:Ne idem u Crnu Goru, to je za dobrobit našeg naroda.-Atlas 034.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da na Badnji dan, ipak, ne ode među Srbe na sever Crne Gore.

Vučić je u obraćanju javnosti iz Predsedništva Srbije nakon današnjeg sastanka rekao da se na taj korak odlučio kako ne bi dao alibi crnogorskoj vlasti da Srbija ne poštuje nezavisnost i integritet te zemlje.

Kao dodatan razlog naveo i je i to što je istovremeno krenula i, kako je rekao, histerična kampanja, laži iz međunarodne zajednice.

Kako kaže, sa tom njegovom odlukom se saglasio i patrijarh Irinej.

Zahvalio je desetinama vernika, predsednicima opština i predstavnicima srpskih političkih partija, koji su podržali njegov dolazak.

„Mislio sam da je normalna, uobičajena stvar, a onda sam shavtio, po reakcijama iz nekih kabienta u Crnoj Gori da to što bih privatno došao, bez političkih govora, bez ičega, samo da dođem u svoju crkvu… da to nije po volji crnogorskom režimu“, rekao je Vučić.

Dodao je i da se zapitao da li je moguće da njegova privatna poseta jednom hramu može to da izazove.

Moja ključna poruka našem narodu u Crnoj Gori je da smo mi jedinstven narod i nećemo nikome dozovliti da nam uništi ni prošlost, ni budućnost, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Niti da nam satru ognjišta mirno niti na bilo koji drugi načcin. Borićemo se istinom, ne oružjem, ne lažima kojima se oni služe, samo istinom. Želećemo razgovore sa njima, jer oni su naša braća, ali moraće i oni da poštuju svoju braću“, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je u dva navrata razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejem o svim važnim pitanjima, a posebno o situaciji u regionu, naročito o svemu što se zbivalo posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, i to ne zato što je bilo ko imao želju da se meša u stvari druge države, već zato što su direktno pogođeni interesi srpskog naroda.

Rekao je da su o srpskom narodu u Crnoj Gori govorili jer se ne stidimo više da govorimo o srpskom narodu.

„Ima mnogo onih koji će da govore da to u Crnoj Gori nije samo protiv srpskog nanrod i da nema potrebe da se srpski narod izdavaja od drugih, da ne mora u krštenici da piše obavezno da ste srpske nacionalnosti“, rekao je Vučić.

„Smatrali smo, i ja kao predsednik, da je od vitalnog interesa Srbije da, pre svega, čuvamo opstanak našeg naroda u Crnoj Gori i da je veoma važno da na žestoku kampanju asimilacije Srba odgovirmo odgornošću, ozbiljnošću i pristojnošću, kao i posvećenim radom na tome da očuvamo snagu srpskog korupsa u Crnoj Gori, ne ugrožavajući državno pravni status Crne Gore“, poručio je Vučić.

U Patrijaršiji u Beogradu je jutros održan sastanak predsednika Srbije i patrijarha SPC Irineja o situaciji u Crnoj Gori, nastaloj nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Posle sastanka nije bilo izjava za medije.

 

 

Izvor:Atlas 034-Sputnjik

Slika:N1

Pročitajte i:

Leave a Comment